За първа година Главно мюфтийство провежда летни зелени училища за децата от мюсюлманската общност

Общо 180 деца от мюсюлманската общност в България ще вземат участие в летни зелени училища, организирани от Главно мюфтийство. Подобна инициативата се провежда за първа година от Мюсюлманско изповедание у нас и е резултат от съвместната работа между отделите „Иршад“ и „Образование“ на мюфтийството. „Зелените училища ще се провеждат по две паралелно – едно за момчета и друго за момичета, като децата в тях са на възраст от 10 до 15 години. Първите два летни лагера вече започнаха на 12 юли и ще продължат до 26 юли. Във всеки от тях участват по 45 деца, като изданието за момичета се провежда в базата на Духовно училище „Нювваб“ в Шумен, а за момчетата в Духовно училище – Момчилград.

По време на активностите в първото издание на лятно зелено училище за момчета – град Момчилград

По думите му преподавателите в детските летни лагери са в специално формирани за тази инициатива екипи. В тях участие ще вземат учители от двете училища домакини, както и ръководители и преподаватели от летните коран-курсове в страната.

Програмата на летните зелени училища е насочена към придобиване на полезни знания и умения от подрастващите мюсюлмани, които да спомогнат за цялостното им развитие – духовно, интелектуално, физическо.

Организаторите са предвидили всяко от 15-дневните зелени училища да включва 10 дни престой в България, където децата ще обогатяват знанията си в сферите Ахляк и Акаид, както и ще участват в различни спортно-развлекателни дейности. Последните 5 дни учениците ще прекарат в Коджаели, Република Турция. Там програмата е изцяло екскурзионна – включва туристически обиколки и запознаване с различни забележителности в Истанбул и района около него.

След края на първите две летни зелени училища, на 26 юли ще стартират вторите им издания. Тогава е предвидено момичетата да лагеруват в Момчилград, а момчетата – в Шумен. Лагерите и от втория етап ще протекат в същия формат и програма и ще продължат до 9 август 2019 година.

Първо лятно зелено училище за момчета с ръководител Ахмед Бозов – директор на ДУ-Момчилград

„Местата за лятното зелено училище за момичета, коeто ще започне на 26 юли в Момчилград, вече са изчерпани. Но все още има свободни места за зеленото училище за момчета в Шумен.“ – допълни още Ресим Шаматарев за Grandmufti.bg. Той призова желаещите да участват да се свържат за записване с отделите „Образование“ или „Иршад“ на Главно мюфтийство.

Ето и част от заниманията на децата в нашето училище: На 17.07.2019 Куран курса от град Сърница с ръководител Ахмед Харун посетиха ДУ – Момчилград и заедно с останалите ни гости направиха пикник в местността Елмалъ баба в с. Бовиляне, на следващия ден посетиха и “ Джамията на седемте девойки“ в с. Подкова.


16 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички